معرفی و رسالت واحد بهبود تغذیه:
رسالت : کمک به بهبود امنیت غذایی و ارتقاء کیفیت تغذیه مردم از طریق ارتقاء سطح دسترسی فیزیکی ,اقتصادی, افزایش سواد و فرهنگ تغذیه ای جامعه و رهایی از بیماریها با استفاده از تمهیداتی از قبیل اطلاع رسانی و آموزش ,مشارکت در اجرای طرح های تغذیه ای ,تحقیق, پایش و اقدامات پیشگیرانه و درمانی در قالب ارزشهای اسلامی و انسانی و قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران
معرفی واحد بهبود تغذیه: این واحد زیر نظرواحد بهبود تغذیه جامعه استان و در راستای رسالت و هماهنگ با آن واحد در خصوص اجرایی کردن سیاست های کلان و برنامه های کشوری تغذیه فعالیت می کند
.
پرسنل:
نام و نام خانوادگی :حبیب فلاح نژاد
مدرک تحصیلی : کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه
سمت : مسئول واحد بهبود تغذیه شهرستان آذرشهر
اهداف واحد بهبود تغذیه:
الف- هدف کلی خدمات تغذیه ای :
تامین، حفظ و ارتقاء سلامت تغذیه ای جامعه
ب- اهداف اختصاصي خدمات تغذیه ای:
- كاهش ميزان سوء تغذيه در گروههای مختلف جمعیتی
- کاهش شیوع کمبود ریزمغذیها بویژه کلسیم، آهن، روی و ویتامین D در جامعه
- پیشگیری و کنترل شيوع اضافه وزن و چاقي در جامعه
- حمایت تغذیه ای گروههای آسیب پذیر جامعه
- بهبود تغذیه در مراکز عمومی و سازمانها
- ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه در زمینه تغذیه صحیح
- اصلاح الگوی مصرف روغن ها و چربیها
- کاهش مصرف نمك و قند و شکر
- مشاوره تغذیه به افراد جامعه بویژه گروههای آسب پذیر، بیماریهای غیرواگیر
برنامه ها و فرایندهای جاری واحد بهبود تغذیه شهرستان:
- برنامه بهبود تغذیه کودکان. فرآیندها: پایش رشد / ترویج تغذیه با شیر مادر / تغذیه تکمیلی / مکمل یاری با ریز مغذی ها
- برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان زیر 5 سال ( ایران اکو )
- برنامه مشارکتی و حمایتی بهبود وضع تغذیه کودکان (پیشگیری از سوء تغذیه کودکان)
- برنامه تامین یک وعده غذای گرم در روستامهدها
- بهبود تغذیه مادران باردار و شیرده
- برنامه مراقبت تغذیه ای مادران باردار و شیرده. فرآیندها: آموزش و مشاوره تغذیه / پایش روند وزنگیری مادر باردار / مکمل یاری با ریزمغذی ها در دوران بارداری و شیردهی / مراقبت تغذیه ای مادران دارای وزنگیری نامطلوب، دچار اضافه وزن و چاقی، دیابتیک، دارای فشارخون بالا
- برنامه مشارکتی و حمایتی مادران باردار و شیرده نیازمند با همکاری سازمانهای حمایتی: بمنظور کاهش سوء تغذیه
- بهبود تغذیه کودکان سنین مدرسه و نوجوانان
- برنامه ارتقا دانش تغذیه ای دانش آموزان، مربیان بهداشت و کارکنان بهداشتی در خصوص تغذیه سنین مدرسه
- برنامه ارتقا سلامت دانش آموزان از طریق مکمل یاری (مکمل یاری با آهن و ویتامین D)
- برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان 5 تا 18 سال
- پایگاه تغذیه سالم در مدرسه (بوفه مدارس)
- برنامه شیرمدرسه
- بهبود تغذیه جوانان و میانسالان
- بهبود تغذیه جوانان و میانسالان
- برنامه بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
- برنامه بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
- تغذیه در برنامه تحول سلامت
- برنامه تغذیه در تحول سلامت
- پیشگیری و کنترل بیماری های واگیر و غیرواگیر
- بهبود تغذیه بیماران مبتلا به سل. فرآیندها:حمایت تغذیه ای / ارائه خدمات مراقبت های تغذیه ای در بیماران مبتلا به سل – آموزش تغذیه
- تغذیه در بیماری کووید 19 : فرآیندها: ارائه مشاوره تغذیه به بیماران کووید 19 / سامانه 4030
- مراقبت تغذیه ای بیمایهای غیرواگیر:سوء تغذیه،دیابت، پره دیابت،اضافه وزن، چاقی،دیس لیپیدمی،فشارخون بالا و آنمی مادران باردار
- ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
- برنامه ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه. فرآیندها: آموزش جامعه در خصوص تغذیه سالم (هرم غذایی، گروههای غذایی و جایگزینها، کاهش مصرف قند، نمک، چربی و روغن، افزایش مصرف سبزی ها و میوه ها، شیر و مواد لبنی و حبوبات و اهمیت توجه به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی و ...) / آموزش به عموم مردم بصورت چهره به چهره و کلاسهای آموزش گروهی و استفاده از فضاهای مجازی / آموزش و بازآموزی کارکنان سطح محیطی در زمینه تغذیه / آموزش کارکنان سایر بخشها (آموزش و پرورش، اولیاء، دانش آموزان، مربیان مهدها و ...) / برگزاری کمپین های مختلف تغذیه ای (سند تدبیر و توسعه استان، سند استانی غیرواگیر، بسیج ملی تغذیه سالم طبق دستورالعمل ها و کارپوشه ها - مناسبت ها : هفته سلامت، روز جهانی غذا، روز جهانی شیر و ...) / ترویج استفاده از غذاهای بومی و ارتقا کیفیت آنها با همکاری بخش های مرتبط و با برگزاری جشنواره ها و ...
- بهبود تغذیه در مراکز جمعی
- بهبود وضعیت تغذیه در مراکز جمعی عرضه و توزیع غذا از جمله: سلف سرویس ها / رستوران های ادارات دولتی و خصوصی / سربازخانه ها / دانشگاه ها / مدارس شبانه روزی / مهدکودک ها / آسایشگاه های سالمندان
- بهبود تغذیه در : مراکز عرضه و فروش مواد غذایی (آموزش اصناف) / نانوایی ها / رستورانها و اغذیه فروشی ها
- برنامه بهبود تغذیه در جامعه طلاب و خانواده آنها
- برنامه بهبود تغذیه در جامعه زنان روستایی و عشایری: آموزش تغذیه سالم و ایجاد باغچه های خانگی سبزیجات و تولید سالم
- برنامه بهبود تغذیه در دانشگاه فرهنگیان
- برنامه بهبود تغذیه کارکنان دولت
- بهبود کیفیت تغذیه ای در صنعت غذا
- برنامه بهبود کیفیت تغذیه ای در صنعت غذا. فرآیندها: آموزش مردم / حساس سازی صاحبان صنایع غذایی و ترغیب آنها برای تولید و عرضه محصولات غذایی سلامت محور / اصلاح استانداردهای ملی (رفرمولاسیون)
- برنامه مدیریت تغذیه در بحران: فرآیندها: تدوین استانداردهای تغذیه ای برای گروههای مختلف جامعه در شرایط بحران / ارتقا کیفیت خدمات تغذیه ای در شرایط بحران (کتاب راهنمای ملی مدیریت تغذیه در بحران)
- پيشگيري و كنترل کمبود ریزمغذی ها
- برنامه پيشگيري و كنترل اختلالات ناشي از كمبود يد (IDD) فرآیندها: یددار کردن نمکهای خوراکی / پایش نمکهای یددار در سه سطح تولید، عرضه و مصرف / آموزش همگانی (عدم مصرف نمک های غیراستامدارد از جمله نمک دریا و سنگ نمک) / تامین کیت یدسنج / پایش میزان ید ادرار
- برنامه پیشگیری و کنترل کمبود آهن. فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان - آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف / برنامه آهن یاری در مدارس: اجرا، پایش و نظارت برنامه - آموزش مدیران ومعلمین، دانش آموزان واولیاءآنها در خصوص ویتامین D / برنامه آهن یاری مادران باردار: اجرا، پایش و نظارت برنامه / آموزش جامعه (بویژه مادران باردار و شیرده، دختران سنین بلوغ): اهمیت مصرف مکمل، نحوه و مقدار صحیح مصرف، آموزش تغذیه و معرفی منابع غذایی، افزایش و کاهش دهنده های جذب، اهمیت دادن قطره آهن به کودکان زیر 2 سال
- برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک. فرآیندها: غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک بعنوان یک استراتژی ارزان، موثر و قابل اجرا (نانهای تافتون، لواش و بربری. نان سنگک بدلیل سبوس و درنتیجه آهن بیشتر غنی نمی شود. نانهای باگت هم غنی نمی شوند) / آموزش مردم در زمینه اهمیت مصرف نان غنی شده با آهن و اسید فولیک / پایش آرد غنی شده در سطح کارخانجات تولید کننده آرد / پایش آرد غنی شده در سطح نانوایی ها
- پیشگیری و کنترل کمبود ویتامینA . فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان / آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف
- پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین D. فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان - آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف / برنامه مکمل یاری ویتامین D در مدارس: اجرا، پایش و نظارت - آموزش مدیران ومعلمین، دانش آموزان واولیاءآنها در خصوص ویتامین D / برنامه مکمل یاری ویتامین D مادران باردار، جوانان، میانسالان، سالمندان: اجرا، پایش و نظارت / آموزش جامعه