برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم

شبکه بهداشت درمان آذر شهرAzar Shahr Health Care Network

فهرست اصلی

بهبود تغذیه

معرفی و رسالت واحد بهبود تغذیه:
رسالت : کمک به بهبود امنیت غذایی و ارتقاء کیفیت تغذیه مردم از طریق ارتقاء سطح دسترسی فیزیکی ,اقتصادی, افزایش سواد و فرهنگ تغذیه ای جامعه و رهایی از بیماریها با استفاده از تمهیداتی از قبیل اطلاع رسانی و آموزش ,مشارکت در اجرای طرح های تغذیه ای ,تحقیق, پایش  و اقدامات پیشگیرانه و درمانی در قالب ارزشهای اسلامی و انسانی و قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران

 معرفی واحد بهبود تغذیه:  این واحد زیر نظرواحد بهبود تغذیه جامعه استان و در راستای رسالت و هماهنگ با آن واحد در خصوص اجرایی کردن سیاست های کلان و برنامه های کشوری تغذیه فعالیت می کند.

پرسنل:
نام و نام خانوادگی :حبیب فلاح نژاد
مدرک تحصیلی کارشناس ارشد علوم  بهداشتی در تغذیه
سمت :  مسئول واحد بهبود تغذیه شهرستان آذرشهر

اهداف واحد بهبود تغذیه:
الف- هدف کلی خدمات تغذیه ای :
تامین، حفظ و ارتقاء سلامت تغذیه ای جامعه
ب- اهداف اختصاصي خدمات تغذیه ای:
  • كاهش ميزان سوء تغذيه در گروههای مختلف جمعیتی
  • کاهش شیوع کمبود ریزمغذیها بویژه کلسیم، آهن، روی و ویتامین D در جامعه
  • پیشگیری و کنترل شيوع اضافه وزن و چاقي در جامعه
  • حمایت تغذیه ای گروههای آسیب پذیر جامعه
  • بهبود تغذیه در مراکز عمومی و سازمانها
  • ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه در زمینه تغذیه صحیح
  • اصلاح الگوی مصرف روغن ها و چربیها
  • کاهش مصرف نمك  و قند و شکر
  • مشاوره تغذیه به افراد جامعه بویژه گروههای آسب پذیر، بیماریهای غیرواگیر
 
برنامه ها و فرایندهای جاری واحد بهبود تغذیه شهرستان:
  • بهبود تغذیه کودکان
  1. برنامه بهبود تغذیه کودکان. فرآیندها: پایش رشد / ترویج تغذیه با شیر مادر / تغذیه تکمیلی / مکمل یاری با ریز مغذی ها
  2. برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان زیر 5 سال ( ایران اکو )
  3. برنامه مشارکتی و حمایتی بهبود وضع تغذیه کودکان (پیشگیری از سوء تغذیه کودکان)
  4. برنامه تامین یک وعده غذای گرم در روستامهدها
 
  • بهبود تغذیه  مادران باردار و شیرده
  1. برنامه مراقبت تغذیه ای مادران باردار و شیرده. فرآیندها: آموزش و مشاوره تغذیه / پایش روند وزنگیری مادر باردار / مکمل یاری با ریزمغذی ها در دوران بارداری و شیردهی / مراقبت تغذیه ای مادران دارای وزنگیری نامطلوب، دچار اضافه وزن و چاقی، دیابتیک، دارای فشارخون بالا
  2. برنامه مشارکتی و حمایتی مادران باردار و شیرده نیازمند با همکاری سازمانهای حمایتی: بمنظور کاهش سوء تغذیه
 
  • بهبود تغذیه کودکان سنین مدرسه و نوجوانان
  1. برنامه ارتقا دانش تغذیه ای دانش آموزان، مربیان بهداشت و کارکنان بهداشتی در خصوص تغذیه سنین مدرسه
  2. برنامه ارتقا سلامت دانش آموزان از طریق مکمل یاری (مکمل یاری با آهن و ویتامین D)
  3. برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان 5 تا 18 سال
  4. پایگاه تغذیه سالم در مدرسه (بوفه مدارس)
  5. برنامه شیرمدرسه
 
  • بهبود تغذیه جوانان و میانسالان
  1. بهبود تغذیه جوانان و میانسالان
 
  • برنامه بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
  1. برنامه بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
 
  • تغذیه در برنامه تحول سلامت
  1. برنامه تغذیه در تحول سلامت
 
 
 
  • پیشگیری و کنترل بیماری های واگیر و غیرواگیر
  1. بهبود تغذیه بیماران مبتلا به سل. فرآیندها:حمایت تغذیه ای / ارائه خدمات  مراقبت های تغذیه ای در بیماران مبتلا به سل – آموزش تغذیه
  2. تغذیه در بیماری کووید 19 : فرآیندها: ارائه مشاوره تغذیه به بیماران کووید 19 / سامانه 4030
  3. مراقبت تغذیه ای بیمایهای غیرواگیر:سوء تغذیه،دیابت، پره دیابت،اضافه وزن، چاقی،دیس لیپیدمی،فشارخون  بالا و آنمی مادران باردار
 
  • ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
  1. برنامه ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه. فرآیندها: آموزش جامعه در خصوص تغذیه سالم (هرم غذایی، گروههای غذایی و جایگزینها، کاهش مصرف قند، نمک، چربی و روغن، افزایش مصرف سبزی ها و میوه ها، شیر و مواد لبنی و حبوبات و اهمیت توجه به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی و ...) / آموزش به عموم مردم بصورت چهره به چهره و کلاسهای آموزش گروهی و استفاده از فضاهای مجازی / آموزش و بازآموزی کارکنان سطح محیطی در زمینه تغذیه / آموزش کارکنان سایر بخشها (آموزش و پرورش، اولیاء، دانش آموزان، مربیان مهدها و ...) / برگزاری کمپین های مختلف تغذیه ای (سند تدبیر و توسعه استان، سند استانی غیرواگیر، بسیج ملی تغذیه سالم طبق دستورالعمل ها و کارپوشه ها - مناسبت ها : هفته سلامت، روز جهانی غذا، روز جهانی شیر و ...) / ترویج استفاده از غذاهای بومی و ارتقا کیفیت آنها با همکاری بخش های مرتبط و با برگزاری جشنواره ها و ...
 
  • بهبود تغذیه در  مراکز جمعی
  1. بهبود وضعیت تغذیه در مراکز جمعی عرضه و توزیع غذا از جمله: سلف سرویس ها / رستوران های ادارات دولتی و خصوصی / سربازخانه ها / دانشگاه ها / مدارس شبانه روزی / مهدکودک ها / آسایشگاه های سالمندان
  2. بهبود تغذیه در : مراکز عرضه و فروش مواد غذایی (آموزش اصناف) / نانوایی ها / رستورانها و اغذیه فروشی ها
  3. برنامه بهبود تغذیه در جامعه طلاب و خانواده آنها
  4. برنامه بهبود تغذیه در جامعه زنان روستایی و عشایری: آموزش تغذیه سالم و ایجاد باغچه های خانگی سبزیجات و تولید سالم
  5. برنامه بهبود تغذیه در دانشگاه فرهنگیان
  6. برنامه بهبود تغذیه کارکنان دولت
 
  • بهبود کیفیت تغذیه ای در صنعت غذا
  1. برنامه بهبود کیفیت تغذیه ای در صنعت غذا. فرآیندها: آموزش مردم / حساس سازی صاحبان صنایع غذایی و ترغیب آنها برای تولید و عرضه محصولات غذایی سلامت محور / اصلاح استانداردهای ملی (رفرمولاسیون)
 
  • مدیریت تغذیه در بحران
  1. برنامه مدیریت تغذیه در بحران: فرآیندها: تدوین استانداردهای تغذیه ای برای گروههای مختلف جامعه در شرایط بحران / ارتقا کیفیت خدمات تغذیه ای در شرایط بحران (کتاب راهنمای ملی مدیریت تغذیه در بحران)
  • پيشگيري و كنترل کمبود  ریزمغذی ها
  1. برنامه پيشگيري و كنترل اختلالات ناشي از كمبود يد (IDD) فرآیندها: یددار کردن نمکهای خوراکی / پایش نمکهای یددار در سه سطح تولید، عرضه و مصرف / آموزش همگانی (عدم مصرف نمک های غیراستامدارد از جمله نمک دریا و سنگ نمک) / تامین کیت یدسنج / پایش میزان ید ادرار
  2. برنامه پیشگیری و کنترل کمبود آهن. فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان - آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف / برنامه آهن یاری در مدارس: اجرا، پایش و نظارت برنامه - آموزش مدیران ومعلمین، دانش آموزان واولیاءآنها در خصوص ویتامین D / برنامه آهن یاری مادران باردار: اجرا، پایش و نظارت برنامه / آموزش جامعه (بویژه مادران باردار و شیرده، دختران سنین بلوغ): اهمیت مصرف مکمل، نحوه و مقدار صحیح مصرف، آموزش تغذیه و معرفی منابع غذایی، افزایش و کاهش دهنده های جذب، اهمیت دادن قطره آهن به کودکان زیر 2 سال
  3. برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک. فرآیندها: غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک بعنوان یک استراتژی ارزان، موثر و قابل اجرا (نانهای تافتون، لواش و بربری. نان سنگک بدلیل سبوس و درنتیجه آهن بیشتر غنی نمی شود. نانهای باگت هم غنی نمی شوند) / آموزش مردم در زمینه اهمیت مصرف نان غنی شده با آهن و اسید فولیک / پایش آرد غنی شده در سطح کارخانجات تولید کننده آرد / پایش آرد غنی شده در سطح نانوایی ها
  4. پیشگیری و کنترل کمبود ویتامینA  . فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان / آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف
  5. پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین D. فرآیندها: مکمل یاری روزانه کودکان - آموزش و مشاوره مادران در زمینه منابع، نحوه، زمان و دوره مصرف  / برنامه مکمل یاری ویتامین D در مدارس: اجرا، پایش و نظارت - آموزش مدیران ومعلمین، دانش آموزان واولیاءآنها در خصوص ویتامین D / برنامه مکمل یاری ویتامین D مادران باردار، جوانان، میانسالان، سالمندان: اجرا، پایش و نظارت / آموزش جامعه